Sofie Marie Ravnsholt Rasmussen

Hvor arbejder du, og hvad er din stillingsbetegnelse?

Jeg er sundhedspolitisk konsulent i Danske Patienter.

Hvad laver du?

Jeg arbejder med sundhedspolitik i Danske Patienter, som er en paraplyorganisation, der repræsenterer 24 patient- og pårørendeorganisationer (med tilsammen 105 foreninger) og tilsammen cirka 900.000 mennesker. Mit arbejde består primært i at være med til at udvikle og formulere politiske budskaber i tæt samarbejde med vores medlemsforeninger med det overordnede formål, at mennesker berørt af sygdom skal have de bedste betingelser for at leve et godt og meningsfuldt liv. Konkrete arbejdsopgaver er f.eks.:

  • At koordinere input fra vores medlemsforeninger og skrive høringssvar til eksempelvis lovforslag, bekendtgørelser eller anbefalinger.
  • At skrive politikpapirer om forskellige emner af betydning for patienter og pårørende og koordinere eventuelle input fra vores medlemsforeninger.
  • At være med til at udarbejde større politiske indspil i tæt samarbejde med medlemsforeninger og kolleger, der arbejder med analyse og kommunikation. Et eksempel er et politisk indspil i forbindelse med 10-årsplanen for psykiatri, som består af seks anbefalinger, vi lancerede, inden de politiske forhandlinger om planen gik i gang.
  • At facilitere arbejdsgrupper på tværs af vores medlemsforeninger om et aktuelt sundhedspolitisk emne. Det gjorde vi f.eks. i forbindelse med udarbejdelsen af psykiatrianbefalingerne.
  • At repræsentere Danske Patienter og fremføre vores budskaber i eksterne arbejdsgrupper, som kan være faciliteret af eksempelvis styrelser eller andre interesseorganisationer.

Fordi jeg har været hos Danske Patienter i efterhånden en del år, har jeg fået mulighed for at prøve forskellige ting af, både som studentermedhjælp og siden som vidensmedarbejder, inden jeg blev sundhedspolitisk konsulent på fuldtid. Jeg har både været tilknyttet forskellige længerevarende projekter, været med til at skrive evalueringer, været med til dataindsamling og været med til at redigere en guide til kvalitetsudvikling i sundhedsvæsenet.

Hvilke erfaringer har du?

Jeg blev ansat som studentermedhjælper på mit tredje semester og blev tilbudt et job, da jeg var færdig nogle år efter, så dette er mit første "voksenjob". Noget af det har derfor været tilfældigt, og jeg har ikke tænkt i meget specifikke baner undervejs på studiet med hensyn til valgfag og praktik. Jeg har i stedet prøvet mange forskellige ting af, både via praktikophold på et psykiatrisk center og på Steno Diabetes Center og via et udvekslingsophold på University of Melbourne, hvor jeg valgte fag ud fra interesse.

Set i bakspejlet kunne det nok have været en fordel med et valgfag som offentlig forvaltning, fordi jeg nu arbejder med sundhedspolitik, men for mig har det været rart ikke at behøve at bevæge mig i en bestemt retning undervejs i studiet, da jeg ikke har haft et klart billede af, hvad jeg ville. Til gengæld har det været en stor fordel at få et studiejob rimelig tidligt på uddannelsen, fordi jeg har lært utrolig meget undervejs, og mange af de arbejdsopgaver, jeg sidder med i dag, ikke er noget, man kan lære på studiet.

Hvilke FSV-kompetencer bruger du i dit arbejdsliv?

Først og fremmest de generalistkompetencer, man får på studiet, herunder evnen til at tænke analytisk og kritisk, til skriftlig formidling og til at sætte sig ind i og forstå forskellige synspunkter. Det fag, jeg trækker mest på, er nok sundhedsvæsenets struktur og funktion, selvom det efterhånden ligger en del år tilbage i erindringen. Derudover trækker jeg jævnligt på viden fra især sygdomslære og de forskellige metodefag.

Der er meget, jeg har skullet lære undervejs, som jeg ikke synes har fyldt det store på studiet, især hvad angår politisk forståelse og viden om offentlig forvaltning. Heldigvis er det min erfaring, at der altid er plads til - og der bliver sat pris på - at man siger højt, hvis der er noget, man har svært ved og har brug for mere viden om eller kompetencer inden for.

Denne karriereprofil er skrevet i 2023.